Webdesign by
START Groente en fruit Derde persoon Succes Gelukkig Koolhydraten Bamboe zout Ons doel Nieuws Contact

"Laat voedsel uw medicijn zijn, en uw medicijn voedsel"


 Socrates kwam met het inzicht, dat jezelf leren kennen de ware weg is naar wijsheid.
Het succes van zelfreflectie in derde persoonHet vinden van wijsheid is op verschillende manieren te bereiken, afgaande op de kennis die door de tijd heen is ontstaan. Socrates kwam met het inzicht, dat jezelf leren kennen de ware weg is naar wijsheid. Maar is er wel een goede of een verkeerde manier om met zelfreflectie om te gaan? Uit wetenschappelijk onderzoek naar zelfreflectie kwam een verrassend resultaat naar voren.Mensen die over zichzelf spreken in de derde persoon, hebben daar persoonlijk baat bij. In de derde persoon denken, zorgt namelijk dat diegene ‘tijdelijk’ beter kan beslissen. Bovendien toonde het onderzoek aan, dat het denken in de derde persoon op lange termijn voordelen heeft voor het reguleren van gedachten en emoties.

De resultaten kwamen voort uit een onderzoek van psycholoog Igor Grossmann van de Universiteit van Waterloo in Canada. Grossman ontwikkelt experimenten die onderzoek naar wijsheid beter funderen. Een van die experimenten duidde uiteindelijk dat mensen die over zichzelf praten in de derde persoon meer geneigd zijn, bescheiden te zijn en andere perspectieven te overwegen.

Betere besluitvorming

De langetermijneffecten bleken, nadat bijna driehonderd deelnemers een maand lang een dagboek bijhielden over hun voortgang. De groep die over zichzelf schreef in de derde persoon kwam beter tot beredeneerde besluiten dan de controlegroep.

Over jezelf praten in de derde persoon wordt over het algemeen geassocieerd met mensen met grootheidswaanzin. Denk aan Julius Ceasar of Napoleon. Maar deze vorm van zelfverheerlijking is niet wat Grossman bedoelt. De psycholoog doelt op zuivere zelfreflectie die ontstaat door het over zichzelf praten in de derde persoon.

Voor iedereen mogelijk

De resultaten van het onderzoek van Grossman geeft wetenschappers de hoop, dat de voordelen die Grossman noemt wellicht ook zijn toe te passen op andere besluitvorming. Verder laat de psycholoog zien dat het voor iedereen mogelijk is om betere beslissingen te maken. Hoog tijd om het dagboek in de ik-vorm te laten varen.

Bron: Aeon