Webdesign by
START Groente en fruit Derde persoon Succes Gelukkig Koolhydraten Bamboe zout Ons doel Nieuws Contact

"Laat voedsel uw medicijn zijn, en uw medicijn voedsel"

Gezonde levenswijze helpt bij sommige ouderen amper tegen dementie

27 augustus 2019

Genoeg bewegen en gezond eten verkleint de kans op dementie, dachten we altijd. Maar zo simpel blijkt het toch niet te liggen. Ouderen die een hoog genetisch risico op dementie hebben, lijken weinig te kunnen doen om dementie te voorkomen.


Gezonde levenswijze helpt amper tegen dementie bij ouderen met hoge genetische aanleg

Dat blijkt uit een pas verschenen onderzoek in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Genetics van het Erasmus Medisch Centrum. Arts en hoofdonderzoeker Silvan Richer, begint graag met de andere kant van het onderzoek: "Bij zeven op de tien mensen had een gezonde levensstijl wél een beschermend effect op het risico van dementie".

Ook voor de 30 procent met een sterk verhoogd risico op dementie maakt hij een nuance. "De mensen die meededen waren bij aanvang van deze studie gemiddeld bijna zeventig jaar oud."

Leeftijd is een cruciale factor

Met andere woorden: als je jonger bent dan zeventig en een verhoogd risico hebt op dementie, helpt gezond eten en veel bewegen misschien wél. Dat blijkt ook uit een recente Britse studie, waarbij de proefpersonen gemiddeld 55 jaar oud waren. Daar bleek een gezonde levensstijl, ook bij mensen met een verhoogd risico, wél positieve effecten te hebben op het risico op dementie.

Doen ouderen er nu goed aan om zich genetisch te laten screenen, om uit te zoeken of een gezond leefpatroon voor hun de moeite waard is? Richer ziet daar de meerwaarde niet van in: "We weten dat een gezonde levensstijl een heel goede indicator is voor een gezonder en langer leven. Dus naast dementie heeft een gezonde leefstijl gewoon heel veel voordelen."